Interview met Jetje

jetje
(Jetje in actie ze spreekt de rijders toe voor aanvang van de wedstrijd)

Vrijwilliger in de “spotlights”
Vandaag speciale aandacht voor Mariette  Bolhuis – Gulpen, voor velen beter bekend als Jetje. Jetje is belast met de wedstrijdleiding bij de crossen.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de cross?
Mijn vader nam mij vroeger al mee naar de crossen in Ten Boer. Ik was volgens mij een jaar of 7 toen ik al naar de cross ging. Mijn vader had vroeger samen met mijn oom een cross auto en ze hebben ongeveer 10 jaar actief gereden.

Waarom vrijwilliger?
Zoals  bij heel veel verenigingen zijn er altijd vrijwilligers te kort. Op een bepaald moment kwam ik in gesprek met enkele bestuursleden en zo is het balletje gaan rollen en heb ik nu de wedstrijdleiding op mij genomen.

Wat houdt de taak van wedstrijdleiding in?
De wedstrijd in goede banen te leiden. Je neemt tijdens de wedstrijddag beslissingen over de consequenties van bijvoorbeeld een rode of zwarte vlag. We werken nauw samen met elkaar de mensen op de bult en ik vertel de rijders welke beslissing er is genomen. Gelukkig wordt  het meestal sportief opgenomen, maar het kan ook voorkomen dat er veel emotie bij komt kijken en dat kan soms heel heftig zijn.  Dat zijn niet de leukste momenten op een crossdag.

Met wie sta je in contact op een wedstrijddag?
Door middel van de portofoons sta ik in contact met de mensen op de bult op de wedstrijdbaan, verder met de starter, start opsteller, jury en met medewerkers van het medische team MESH.

Wie neemt de beslissingen?
Dat is de wedstrijdleider, natuurlijk in samenspraak met bijvoorbeeld de jury of met het medische team. De arts geeft bijvoorbeeld het advies dat een rijder beter niet meer kan rijden. De wedstrijdleider beslist dan en meldt het aan de rijder. De wedstrijdleider is dus ook van de brenger van “slechte” nieuws.

Hoe gaan de coureurs om met de genomen beslissingen?
Heel verschillend. De ene neemt het sportief op en de ander met de nodige emotie. Het verschilt per situatie. De laatste crossen gaat het gelukkig steeds beter. Je probeert het zo objectief mogelijk te doen, maar waar gewerkt wordt dan kan ook een foutje gemaakt worden. Begrip en respect voor elkaar is erg belangrijk.

Waar ben je tevreden over?
Ik hoor steeds meer positieve geluiden over deze club, dat is natuurlijk erg prettig om te horen. We werken met elkaaar hard om het zo goed mogelijk te doen. Ik lees op facebook leuke reacties en je merkt dat het reglement is geaccepteerd. De coureurs hebben een positieve houding, dat maakt het leuk!

Wat kan er nog verbeteren?
Het onderlinge respect is er al, dus vasthouden. Het weer mag soms beter, haha. De onderlinge samenwerking is goed en mocht er iets zijn dan is het belangrijk dat we elkaar daar op een positieve manier op aanspreken.

Tot slot?
De organisatie van de club wordt steeds beter en ik hoop dat we op termijn 150 coureurs aan ons kunnen binden. Dat we veel plezier en gezelligheid beleven aan de crossen, dus lol hebben in wat je doet.

Autosport en Autocross in Groningen