Transponder informatie

Ook in seizoen 2017 zal de tijdwaarneming weer geschieden door middel van transponders. Dit levert voor zowel de coureurs als voor ons als organisatie enorme voordelen op.  Alle klasses rijden bij AutoSport Groningen in principe met transponders, behalve de regio klasse en eventuele gastklasses (waarbij dit niet gebruikelijk is)

Iedere coureur is ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor een (goed) werkende transponder. 

Nu krijgen we geregeld vragen welke transponder men nodig heeft, vandaar dat we dit hier nog even zullen uitlichtten.

Welke transponder ben ik nodig?
We maken bij AutoSport Groningen gebruik van het MyLaps MX3 timing system (via Sportscom). De coureur is daarom het (merk) AMB of Mylaps, type MX transponder nodig, deze hebben een oranje kleur. (Let op, de rode CAR transponders zijn niet geschikt!!)

Ook de nieuwste transponders van Mylaps, de X2, is op ons systeem te gebruiken, maar biedt geen voordelen t.o.v. de “classic” transponders. Ook bij deze is het belangrijke dat het type MX gebruikt wordt. Alleen de onderstaande transponders zijn dus geschikt:

MX Transponder van MyLaps
MX Transponder van MyLaps

Mylaps X2 MX transponder
Mylaps X2 MX transponder

AMB MX transponder
AMB MX transponder

Best duur, zo’n transponder! Kan dat anders?
Transponders zijn in aanschaf inderdaad relatief kostbaar. Voordeel is wel dat ze eigenlijk “nooit” stuk gaan. Bij normaal gebruik en onderhoud gaat een transponder met gemak zeker 10 jaar mee. Vanaf half 2015 zijn transponders alleen nog via het Flex principe verkrijgbaar.

Dit betekent dat men vanaf nu alleen nog een X2 kunt aanschaffen via MyLaps, de zogenaamde FLEX transponder. Dit betekent dat men eenmalig een bedrag betaald voor de transponder, deze dient dan, onder voorbehoud van keuze, elk jaar “geactiveert” te worden. Voor de X2 transponders zijn 2 mogelijkheden, standaard uitvoering met accu, en de direct powered, die constant gevoed dient te worden met 12volt.

Hieronder de mogelijkheden op dit moment:

Type transponder

Bedrag

Mylaps MX type X2, 1 jaar standaard €101,-
Mylaps MX type X2, 1 jaar direct powered €138,-
Mylaps MX type X2, 2 jaar standaard €138,-
Mylaps MX type X2, 2 jaar direct powered €186,-
Mylaps MX type X2, 5 jaar standaard €236,99
Mylaps MX type X2, 5 jaar direct powered €296,99

Na de gekozen termijn (1, 2 of 5 jaar) dient de transponder opnieuw geactiveerd te worden, dit kost voor 1 jaar €58,- voor 2 jaar €96,- en voor 5 jaar €198,- Opnieuw activeren kan eenvoudig via internet. Let op, een losse 220v lader word niet meegeleverd, opladen kan alleen via een USB aansluiting. Losse 220v lader kost €25,- extra. De transponder blijft ten alle tijden van jezelf, en Mylaps geeft ten tijde van een actief abonnement altijd garantie op de transponder.

Meer informatie en bestellen kan via  de website van Mylaps, klik daarvoor HIERRR. Of via Jo Rikken Sports Timing, klik daarvoor HIERRR Nog vragen? Gebruik onderstaand formulier en we helpen u graag!

Bij AutoSport Groningen is een beperkt aantal huur transponders beschikbaar, deze zijn te huur voor €20,- per dag. Maar let op, slechts een aantal beschikbaar!!

Montagewijze:
In de meest voorkomende klasses dient de transponder gemonteerd te worden aan de bijrijderszijde van de auto, ter hoogte van de B-stijl.

Zo dient de transponder gemonteerd te worden
Zo dient de transponder gemonteerd te worden

Mocht de (werkende) transponder op een andere plek gemonteerd zijn dan aangegeven, en mocht de coureur hier baat bij hebben, kan men hier voor worden geschorst voor de hele dag!

Waar verder op te letten:
Zoals gezegd is elke coureur zelf verantwoordelijk voor een correct gemonteerde – en werkende transponder. Zorg er dus voor dat je ruim voor een wedstrijd de transponder aan de oplader legt, de gemiddelde oplaadtijd voor een transponder is 12 tot 18uur. Wanneer de transponder geheel opgeladen is, zal deze 4x groen knipperen. Wanneer deze nogsteeds rood knippert is of de accu/transponder defect, of deze dient weer opgewaardeerd te worden. Voor de accu van de transponder is het overigens beter deze constant aan de lader te leggen, dit werkt dan als een druppel lader waardoor de accu langer meegaat.

Let dus op, ook wanneer u een gebruikte transponder aanschaft, dat deze dus na geheel te zijn opgeladen, 4x groen knippert.Knippert deze rood, schaf hem dan niet aan! Er bestaat een risico dat men een FLEX transponder aanschaft die opgewaardeerd dient te worden. Laat in de dit geval het transponder nummer checken bij Jo Rikken.

Mobiele App
Bijkomend voordeel voor de coureur is dat men na een wedstrijd dag de (persoonlijke) uitslagen kan terug zien via internet.  Dit kan men doen op de site van Mylaps. Ook kun je resultaten vinden via een app op je smartphone, zoek hiervoor naar Mylaps in je appstore van je smartphone!

Belangrijke links:
MyLaps Sports Timing (Fabrikant transponder systemen)
Jo Rikken Tuning – Sports – Timing (Importeur MyLaps Nederland)

Heeft u verder nog vragen, opmerkingen of wilt u een transponder aanschaffen? We helpen u graag, vul daarvoor onderstaand formulier in!

Autosport en Autocross in Groningen