Interview met Ronald Wekema

ronaldwekema
Coureur van de dag, Ronald Wekema

Naam
Ronald Wekema 34 jaar getrouwd met Catherine. Ze wonen in Yde.

Crosst sinds?
Ik cross sinds 1998, vanaf mijn 17e in de vrije standaard.

Beroep?
Mede eigenaar van Autobedrijf Wekema in Tynaarlo.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de autocross?
Het crossen zit bij de familie Wekema in het bloed. Mijn vader is ook altijd actief geweest in de autocross. Mijn opa heeft de EDAC opgericht. In 1963 werd in het Drentse Yde de Punt de eerste cross, bestaande uit stockcars en auto’s, verreden. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerend evenement geworden. In de eerste jaren werd dit georganiseerd door de EDAC (Eerste Drentse Autocross Club) vervolgens door de Stichting Autospeedway Yde de Punt.

Wat heb je al meegemaakt in de cross?
Ik vind veiligheid, sportiviteit en de gezelligheid het belangrijkste! Tijdens het crossen gebeuren er natuurlijk crashes, dat hoort erbij en is een risico. Ik heb diverse ongelukken zien gebeuren en dat is niet altijd even leuk. Gelukkig heb ik zelf geen blijvend letsel overgehouden aan de cross. We moeten met z’n allen na het weekend gewoon weer aan het werk, daarom is veiligheid en sportiviteit zo belangrijk.

Wat is je doelstelling dit jaar?
Ik heb het vorige seizoen niet zo veel gereden. Mijn doel is om dit seizoen meer te rijden. Je wilt natuurlijk zo veel als mogelijk winnen, maar het factor geluk speelt ook een belangrijke rol. Ik heb tot dusver verschillende crossen gewonnen. Ik ben een keer 2e geworden tijdens het Friese clubkampioenschap. De vrije standaard klasse is een mooie klasse waar we redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Daarnaast hebben we met elkaar plezier en is er gezelligheid.

Wat wil je nog zeggen?
Ik ben mij heel erg bewust dat we elkaar allemaal nodig hebben. De club, coureurs en het publiek. Alles hangt met elkaar samen. Ik zie nieuwe mensen in de organisatie en dat is terug te zien. Er is een frisse blik, de inzet is groot en dat zie je al weken voorafgaand aan de cross. Er komen steeds meer rijders uit de vrije standaardklasse, dat geeft aan dat er vertrouwen is. Er ligt nu een mooie baan in Winsum.

Mijn tip is, probeer de keverklasse binnen te halen. De keverklasse levert geweldige races en trekt veel publiek!

Autosport en Autocross in Groningen