Interview met Ybe Vellema

ybevellema
Coureur van de dag “Ybe Vellema uit Holwerd”
Vandaag extra aandacht voor Ybe Vellema. Ybe woont samen met Renske in het Friese Holwerd. Ybe is 28 jaar en is in het dagelijkse leven monteur.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de cross?
Mijn vader en moeder waren in het verleden zelf actief in de cross en dan wordt het met de paplepel ingegoten. Jan van der Weij ook een bekende crosser was de buurman van mijn Pake en Beppe en ging ook regelmatig met hem mee. Ook mijn vriendin is actief in de autocross en ze komt misschien ook nog wel eens in Winsum rijden.

Wat heb je zoal meegemaakt in de cross?
Ik ben in 2005 begonnen te rijden bij de FAC in Blauwhuis en kampioen geworden in 2008 in de 1600 klasse. In 2009 NAC kampioen in de standaardklasse 2000. In 2010 ben ik begonnen te bouwen aan een de vrije standaardauto. Vervolgens ben ik in 2011 voor het eerst gaan rijden met deze auto. In dat jaar een grote crash gehad in Emmen met als gevolg dat ik 1 jaar niet heb kunnen rijden.

Wat is je doelstelling dit seizoen?
Zoveel mogelijk rijden en natuurlijk winnen. Ik wil graag op een sportieve manier strijd leveren met mijn collega crossers.

Waarom de vrije standaardklasse?
Ik kreeg de kans en we hebben thuis een vermogensbank en je wilt natuurlijk steeds sneller. Het is voor mij altijd een jongensdroom geweest. Steeds blijven door ontwikkelen, dan geeft het een kick wanneer het steeds beter en sneller gaat.

Wat vind je van de organisatie in Winsum?
Het zijn hier vriendelijke mensen en er is een gemoedelijke sfeer. Ik voel me hier relaxed en dat is dan prettig rijden. Er worden veel crossen georganiseerd in Nederland waar we naar toe kunnen. Ieder weekend kan ik wel 2 crossen rijden. Ik vind de baan in Winsum erg goed en verdient meer rijders. Mijn tip, probeer uniek te zijn, zodat er meer rijders naar Winsum komen.

Autosport en Autocross in Groningen